Bereiden van mosselen

Eens in de 18de- en 19de eeuw- het volksvoedsel, moeizaam geraapt op de slikken en schorren,  en nu een echte lekkernij waar men menig Eurootje voor moet neerleggen. Het kan verkeren.

Bereiding van gekookte Mosselen

Tegenwoordig kopen we mosselen zonder baard. Dus het tijdrovende schoonmaken (ontbaarden) is er gelukkig niet meer bij. Wel moeten ze nog even in ruim water schoongespoeld worden. De mosselen die reeds open zijn moet u weggooien.

Methode 1:

Neem een ruime pan en doe de groente er in. Pocheer de groente 5 minuten. Doe de mosselen in de pan, zet het vuur hoog en strooi er wat peper op. Het vocht uit de zeeverse mosselen zal opkomen. Dus 2 a 3 keer het deksel oplichten. Na tien minuten zijn de mosselen open en gaar. Pan omschudden en nog 1 minuut met deksel er op koken. Naar wens mosselen uit de pan scheppen, pan op tafel, of afgieten in vergiet. Sausjes erbij en klaar is Kees. Lekker met stokbrood of frites. En… natuurlijk een koel glas witte wijn. (Muscadet)

Methode 2:

Idem als 1. Nu echter geen groente maar alléén 2 zeer fijn gesneden uien. Giet over de mosselen 1/8 liter slagroom en een glas witte wijn. Schep de mosselen op een diep bord en giet het vocht er over. Doop het stokbrood in deze heerlijke “soep” of eet deze op met een lepel. Heerlijk !

Methode 3:

In plaats van slagroom en wijn, een half flesje of blikje pils. Héél bijzonder.

Eet smakelijk !

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J3Lo0TN9JTM[/youtube]

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis Nieuwvliet en regio, Recepten, Video met de tags . Bookmark de permalink.