Documentaire Florida aan de Schelde

DOCUMENTAIRE Maker Hans Otten van televisieserie over krimp ziet het niet somber in

‘ Het platteland biedt meer voordelen’

door Harmen van der Werf
W
ie nu een huis in Zeeuws-Vlaanderen koopt, is over tien jaar spekkoper. Hans Otten, maker van de Zeeuw­se aflevering over bevolkingskrimp voor VPRO-televisie, durft die voorspelling te doen. Al wil hij er zijn hand niet voor in het vuur ste­ken dat het ook echt een finan­cieel succes wordt. Toch zegt het wel iets, dat Hans Ot­ten dit advies geeft. Volgens hem hoeft Zeeland helemaal niet bang te zijn dat de verwachte daling van het aantal inwoners tot ellende zal leiden. Zuid-Limburg, het noord­oosten van Groningen en Zeeuws-Vlaanderen zijn de ‘ randgebieden’ van Nederland waar bevolkings­krimp zich nu al manifesteert. De VPRO-rubriek Tegenlicht richt zich in de serie ‘Groeien met de Krimp’ met name op die regio’s.

De makers van de serie hebben ge­kozen voor een positieve insteek.

,,Vorig jaar woonden er over de he­le wereld voor het eerst in de ge­schiedenis meer mensen in de stad dan op het platteland’’, legt Otten die keuze uit. ,, Je zult zien dat de trek van het platteland naar de stad over pakweg tien jaar voor­bij is, dat mensen inzien dat het meer voordelen biedt op het platte­land te wonen dan in de Rand­stad. Tegen die tijd is ook een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 jaar.’’

De potentie van Zeeland is ‘enorm’, zegt Otten na wat land­schapsarchitect Adriaan Geuze uit Rotterdam in zijn tv-reportage ver­telt. ,,Zeeland moet de nadruk leg­gen op wat het te bieden heeft, op de ruimte, de rust. Zeeland heeft nog een wereld te winnen. Ik zag het aan mijn cameramensen die Zeeland nauwelijks kenden. Ze wa­ren positief verrast.’’

‘Florida aan de Schelde’ is de titel van de aflevering van Tegenlicht over Zeeland, die doet vrezen dat een grijze golf Zeeland zal over­spoelen. Otten ziet dat niet zo. Hij verwacht veel van nieuwe techni­sche mogelijkheden, van snelle in­ternetverbindingen, waardoor het voor veel mensen niet meer zoveel uitmaakt waar ze wonen. Hij haalt het voorbeeld aan van het nieuwe hoofd onderzoek en ontwikkeling van Apple. Die wilde per se op het Franse platteland blijven wonen en van daaruit werken. Hij kreeg toestemming. Otten: ,,Het begint dus al te kantelen.’’

Nederland 2, Tegenlicht, Florida aan de Schelde, maandag 6 december, 20.55 uur.

Geinteresseerd: u kunt deze documentaire terugzien via www.uitzendinggemist.nl of via de website van Tegenlicht.  De krimp biedt m.a.w. nieuwe mogelijkheden voor de regio.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten in de regio, Nieuws uit de regio, Video. Bookmark de permalink.