Haven Oostende en Universiteit Gent willen energie winnen uit golven

Krant van West-Vlaanderen 1 december 2010

Oostende – Binnen drie jaar zou er voor de kust van Oostende energie kunnen gewonnen worden uit golfslag. De Haven van Oostende, de Gentse universiteit en zes Vlaamse bedrijven hebben daarvoor vanmorgen het proefproject Flansea boven de doopvont gehouden. Als het concept van een speciale boei die al dansend op de golven energie opwekt, werkt, zou het een primeur zijn. Alle eerdere prototypes faalden.

De proeftuin om elektriciteit te winnen uit golfslag komt ten oosten van de nieuwe strekdam van de Oostende haven. Het golfklimaat zou er goed zijn met het oog op opbrengst en overlevingskansen. De energie zou opgewekt worden via boeien met een kabel. Door de op- en neergaande beweging op de golven, wordt een dynamo aangedreven en wordt dus energie opgewekt. Het zou drie jaar duren vooraleer een voldoende robuust en efficiƫnt type is ontwikkeld en uitgetest.

De Vlaamse overheid investeert via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie 2,4 miljoen euro in het proefproject. Dat rekent naast de financiƫle inbreng van zes participerende bedrijven ook op de inbreng van hun kennis. De zes bedrijven zijn Electrawinds, Cloostermans-Huwaert, Spiromatic, Contec, AG Haven Oostende en DEME Blue Energy.

(Belga/SK/BS

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten in de regio, Nieuws uit de regio, Zwakke Schakel met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.