Stichting Grote Kerk Groede

De moeite waard: een bezoekje aan de Grote Kerk in het idyllische Groede. De slogan van de inwoners van ‘den Groe’: een dorp waar pit in zit. Dat maken zij waar in hun strijd o.a. voor het behoud van hun cultuurhistorisch erfgoed. En succesvol, getuige o.a. dit verslag van Omroep Zeeland van 21 mei 2010:

GROEDE – De gerestaureerde Hervormde Kerk van Groede wordt komende zondag opnieuw in gebruik genomen. De kerk is gesloten sinds het najaar van 2007, omdat het kerkgebouw in zeer slechte staat verkeerde. Tijdens een feestelijke viering worden de paaskaars, de bijbel en het avondmaalservies opnieuw binnengebracht.

Achterstallig onderhoud
Via acties is geld ingezameld voor de restauratie. Ruim een jaar is aan het kerkgebouw gewerkt, er was bijvoorbeeld veel achterstallig onderhoud. Het pand was in zo’n slechte staat dat er op den duur geen bezoekers meer naar binnen mochten. Eind vorige maand is de restauratie officieel afgerond. De haan is toen weer op de toren geplaatst.

Kerktoren in doeken ingepakt
De restauratie van de kerk in Groede kwam landelijk in de aandacht door een poging om geld te winnen via een programma van de AVRO. De kerktoren is toen in doeken ingepakt. In totaal is vijftien jaar lang actiegevoerd om geld in te zamelen voor onderhoud.

De kerk heet voortaan de Grote Kerk van Groede en wordt op 2 september 2010 officieel geopend.

In de Grote Kerk worden regelmatige exposities en tentoonstellingen georganiseerd. Wilt U meer weten raadpleeg dan regelmatig de agenda van de Grote Kerk Zie hiervoor ook http://www.grotekerkgroede.nl/

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten in de regio, Geschiedenis Nieuwvliet en regio, Nieuws uit de regio, Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.