PolitieNieuwsbrief over stijgend aantal woninginbraken in met name West-Zeeuws-Vlaanderen


Stand van zaken woninginbraken Zeeuws-Vlaanderen
Gebleken is dat er zowel in december 2010 als tot 29 januari het aantal inbraken bovengemiddeld is. Vooral in West Zeeuws-Vlaanderen hebben we veel te maken met inbraken in vakantiewoningen.

Vanaf september 2010 tot heden zijn er zeker al 100 inbraken in vakantiewoningen geregistreerd. Door de collega’s van het bureau Oostburg wordt zo veel mogelijk, als de personele bezetting het toelaat, gesurveilleerd. Op dit moment is men druk doende om tot een projectmatige aanpak van deze inbraken te komen, maar dat vergt veel capaciteit, planning en goed overleg met gemeente en Openbaar Ministerie. Deze aanpak is er op gericht het gebied in West Zeeuws-Vlaanderen aan te wijzen als een gebied waar wij extra bevoegdheden hebben. Denk hierbij aan preventief fouilleren en onderzoek van voertuigen die in dit gebied op bepaalde tijdstippen worden aangetroffen. Dit om uit te sluiten of te bevestigen dat iemand iets met de inbraken te maken heeft of zou kunnen hebben.

In december 2010 heeft er ook nog een onderzoek plaatsgevonden naar diverse inbraken in Terneuzen waarbij twee verdachten zijn aangehouden. Een derde verdachte staat momenteel nog gesignaleerd. Bij dit onderzoek hebben we gelukkig nog enkele goederen aan de rechtmatige eigenaren kunnen teruggeven. De verdachten zullen op korte termijn voor de rechtbank moeten verschijnen.

Verder werden begin januari 2011 in Koewacht twee personen op heterdaad aangehouden in verband met een woninginbraak. De verdachten zijn ondertussen middels snelrecht bestraft. In Koewacht en Heikant vinden de laatste twee maanden regelmatig inbraken plaats. De aangehouden verdachten konden niet in verband worden gebracht met deze inbraken, dus moeten we rekening houden met meerdere groeperingen. Niet uitgesloten is dat de verdachte(n) uit België afkomstig is. Ik blijf u hierbij oproepen om alert te zijn op hetgeen in uw omgeving gebeurt. Noteer kentekens/signalement als u verdachte voertuigen/personen ziet. Vertrouwt u het echt niet, bel dan 0900-8844 en als u getuige bent van een inbraak bel dan gelijk 112.

In januari van dit jaar heb ik tot nu (29 januari 2011) al 47 inbraken geregistreerd. Hierbij moet ik opmerken dat een groot deel voor rekening van West Zeeuws-Vlaanderen komt. Verder valt het ook op dat na een lange periode van weinig tot geen inbraken er nu in de omgeving Hulst ook regelmatig wordt ingebroken. Hierbij is men veelal uit op geld en sieraden.

Ik heb dit ook al eerder geschreven maar herhaal het nog een keer. Probeer uw sieraden goed vast te leggen door het maken van foto’s en probeer sieraden die u toch zelden draagt in een kluis op de bank te bewaren. Vaak hebben we sieraden in huis met emotionele waarde die we eigenlijk nooit dragen. Als deze dan worden weggenomen is de emotionele impact nog zwaarder, terwijl de inbraak op zich al impact genoeg heeft.

Hopelijk kunnen we de trend van deze vele inbraken op termijn een halt toe roepen of in ieder geval terugbrengen naar een veel lager aantal.

Marc Gelderland, Woning Inbraken Team (W.I.T.)
marc.gelderland@zeeland.politie.nl

4 februari 2011

Dit bericht is geplaatst in Bestuur met de tags , , . Bookmark de permalink.