Windmolen-debacle kost Sluis tonnen

De PZC (4 mei 2011) meldt dat de bouw van de vijf veelbesproken windmolens in de Hoofdplaatpolder, in 2004, is uitgelopen op een financiële strop voor de gemeente Sluis. De lotgevallen van dit project zijn om meer dan een reden interessant: de rekening van/voor planschade worden gelegd bij de initiatiefnemers.

De PZC ” Al met al kostte de komst van de turbines de gemeente 463.000 euro. Daar staat eenmalig 40.297 euro aan ontvangen bouwleges en jaarlijks 16.300 euro ozb aan inkomsten tegenover. Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente Sluis op vragen aan raadslid François Babijn (Lijst Babijn).

“Het toenmalig college noemde het voorstel tien jaar geleden ‘financieel interessant’. Het was één van redenen voor de gemeenteraad om met de komst van de molens in te stemmen. Nu blijkt dus dat Sluis op dit moment meer dan drie ton toelegt op de komst van de molens. Dat bedrag wordt jaarlijks wel 16.000 euro kleiner dankzij ozb-inkomsten.

“Een juridische strijd om de komst van de molens te voorkomen, werd acht jaar geleden door omwonenden verloren. Vervolgens vochten ze nog jarenlang voor een hogere planschadevergoeding dan de gemeente ze in eerste instantie wou geven. Die juridische worsteling kostte de gemeente 40.000 euro aan onderzoeken, 113.000 euro aan deskundige hulp en 70.000 euro aan ambtelijke uren. Toen de bewoners ook nog eens aan het langste eind trokken, verplichtte de rechtbank de gemeente om bijna twee keer zoveel planschadevergoeding uit te keren als ze eerst van plan was. Het gaat bij elkaar om een bedrag van 240.000 euro. Overigens was het bedrag dat Sluis aanvankelijk wilde betalen, zo’n 124.000 euro, al zo hoog dat de molens zich ook in die situatie pas na zes jaar zouden hebben terugbetaald.

“Een woordvoerster van de gemeente Sluis benadrukt dat een dergelijke situatie zich bij eventuele nieuwe initiatieven niet meer kan voordoen. Sluis legt alle kosten die met planschade te maken hebben, nu immers bij de initiatiefnemers neer.

“François Babijn zegt niet verbaasd te zijn. “Ik heb deze vraag natuurlijk niet voor niks in het gemeentehuis neergelegd. Bovendien heb ik, als burger, destijds al gewaarschuwd voor planschadeaanvragen. Als ik zulke dingen zeg, noemen mensen me vaak negatief. Dus vraag ik de cijfers maar op. Die liegen niet.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *